martes, 5 de abril de 2016

ART NOUVEAU, ART DECO, ESPERIT NOU



Igual que passa el temps avança el món, amb aquests moviments podem apreciar com en pocs anys canvien les coses, els pensaments i els gustos.
La gran marca de l'Art Nouveau és la importància de la decoració, tant en l'interior com en l'exterior, però no una decoració sense cap base sinó fent referència a la natura i als treballs artesans. una gran teatralitat omplia aquelles cases de llum com si fos un conte. No sabem si per l'avenç del temps o per que la gent es va cansar va desaparèixer d'una forma fatal.







En el text ens fa entendre que hi ha una progressió fins que desapareixen per complet les decoracions, però no és així, ja que sorgeix un estil nou, trencador que innova i desmarca tot el que té a veure amb l'ornamentació. Esperit Nou o Estil internacional va ser el moviment que va marcar un punt distintiu fins en aquell moment hi ho va canviar tot.
Aquest moviment va sorgir a partir d'un pavelló anomenat esprit nouveau, cubic, sense cap mena de decoració nomes unes lletres immenses EN. Creat per dos cosins Jeanneret i Charles-Edouard i Pierre Le Corbusier.
El primer impacte va ser molt negatiu ja que a la gent no l'hi agradava ja que els pocs que van visitar el pavelló van veure que el seu interior era completament despullat, sense cap decoració, cap mon deixar les fotos,... El més curios era que no pretenia escandalitzar a el públic ni estava tan buit per que no hi hagues pressupost sinó que era totalment meditat, ja que les basaes d'aquest moviment eren el rebuig total de la decoració. en el cas dels mobles Le Corbusier va reconèixer que alguns eren necessaris com taules i cadires. no van ser mobles dissenyats expressament per la casa sinó que van ser agafats de restaurants i llocs públics de País. no volia una casa plena de mobles i decoracions sino una casa eficient, ben pensada per complir la seva principal funció, poguer fer vida comodament.
Cases produïdes en massa on l'individu es tenia que adaptar a elles, aquesta era la seva principal idea ja que la casa havia de ser funcional i bàsica. però ni tot és blanc o negre sinó que hi han grisos i va ser molt útil com va pensar en unes cases bàsiques centralitzades en la eficiència, peró no era suficient ja que els humans no som màquines i encara que tots tenim unes necessitats principals no vol dir que amb aixó en tinguem prou i ens conformem, en la eficiencia en aquest cas d'una casa no només ens ha de ser funcional sinó que hi ha la comoditat, el sentir-nos bé, personalitzar-la, fer-la nostra i tot aixó esta dins d'aquesta eficiència.






Seguidament per no dir de manera solapada va sorgir l'Art Deco, amb una petita recopil·lació de l'Art Nouveau ja que la decoració, la importància dels interiors, brillants i amb galmour era un dels seus principals trets, lligats amb el vestuari de la gent cada cop més radicals, exòtics i cridaners. Un estil urbà, amb influències africanes, amb pells de zebra, gapart i fustes tropicals. Tornaben les artesanies i els materials rics, l'ornamentació també agafava un paper important tot i que ja no eren tan naturals sinó que predominaven les formes geomètriques. Tot tenia un gran aire de glamour i aixó feia que fos un moviment apreciat per a tothom però més per a grans modistes que podien donar corda als seus desitjos i major pretencions aconseguint la casa amb més llum i esplandosa. 






No hay comentarios:

Publicar un comentario